Az ökológiai gazdálkodásból származó biotermékek, bioélelmiszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és a vásárlók részéről egyre nagyobb rájuk az igény. A biotermékek előállítását és forgalmazását az EU-ban egységes, szigorú előírásrendszer szabályozza. Az „ökológiai”, „biológiai”, „öko” és „bio” jelzők szinonim fogalmak, a jogszabályi háttérnek köszönhetően kizárólag olyan termékeken tüntethetők fel, amelyek megfelelnek a vonatkozó előírásoknak és rendeleteknek. Ha nagyobb hangsúlyt szeretnénk egészségünk védelmére és környezetünk kíméletére fektetni, akkor keressük a bio árukat a LIDL kínálatában is.
Nézzük, milyen szigorú feltételeknek is kell megfelelniük a bio zöldségeknek és gyümölcsöknek?
- Termesztésük során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használhatnak fel
- Kizárólag vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek*
- Előállításuk során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni (pl.: vetőmag, szaporítóanyag)
- A termőfölddel szemben támasztott elvárás, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel
- A késztermék (bio zöldség vagy gyümölcs alapú pl.: levek, lekvárok) sem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot
*biotermékek esetében is vannak ún. ökológiai növénytermesztésben alkalmazható növényvédő szerek és termésnövelő anyagok
Top 10 érv, ami miatt érdemes biotermékeket fogyasztani
- A biotermékekben nincsenek adalékok, vegyszerek
- Előállításuk szigorúan szabályozott és ellenőrzött
- Garantáltan GMO-mentesek
- A biotermékek feldolgozása során kíméletes technológiát alkalmaznak
- Beltartalmi értékük magas, tápanyagokban (vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok) gazdagok
- A bio zöldségek és gyümölcsök íze intenzívebb a lassabb növekedés miatt
- A biogazdálkodásból származó állati eredetű termékek (hús, tojás, tej, tejtermékek) magasabb fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmúak
- A biotermékek előállítása a környezetet sem terheli (pl.: a talajt, ivóvizet)
- Mivel természet és környezetbarát ezért a biogazdálkodás hosszútávon fenntartható
- A biotermékek rendszeres fogyasztása támogatja immunrendszerünket, illetve hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez