Banner

Húskalauz

Húskalauz

Minőségi friss húsaink széles választékában most még könnyedébben tájékoztathat! Üzleteink ártábláján és a szórólapban, a húsok melletti logó segítségével egyszerűbben azonosíthatja az alapanyagot, a Lidl Húskalauzzal pedig még többet tudhat meg a helyes felhasználásáról! A Húskalauz egy igazi húsbiblia, amelyből a tarjától a farhátig, a combtól a hátszínig minden finom kis részletet megtudhat a húsokról!

Mik a fehér és vörös hús jellemzői, illetve különbségeik?


A fehér (pl.: csirke, pulyka, nyúl) és a vörös húsokról (pl.: sertés, marha, birka) egyaránt elmondható, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban, hiszen számos létfontosságú tápanyagot biztosítanak szervezetünk számára. Rendkívül jó minőségű, úgynevezett teljes értékű fehérjeforrások, mivel megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav. Ezeket szervezetünk nem tudja előállítani, így csak táplálék útján juthatunk hozzájuk.


A fehér húsok fajtától függetlenül több mint 20 g fehérjét tartalmaznak (21—25 g), miközben energiatartalmuk mérsékelt, hiszen 100 g-ra nézve átlag 110—120 kcal energiát biztosítanak. Zsírtartalom szempontjából szintén nagyon előnyösek, húsuk kimondottan zsírszegény. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hús zsírsavösszetétele az állatok takarmányozásának függvénye is. Általánosságban elmondható, hogy a fehér húsok finomabb rostozatuk és lazább szerkezetük miatt rövidebb idő alatt elkészíthetők. A vörös húsokra jellemző, hogy kissé alacsonyabb fehérje- (16 - 20 g) és magasabb zsírtartalommal, ebből adódóan pedig magasabb energiatartalommal rendelkeznek. Azonban az egyes fajok és húsrészek között jelentős eltérések vannak e tekintetben. Vitaminok és ásványi anyagok vonatkozásában a vörös húsokról megállapítható, hogy még több vas, B6-, B12-vitamin, valamint cink, szelén és kalcium található bennük. Rostozatuk durvább, tömörebb, zsírral átszőtt ezért esetükben jellemzően hosszabb elkészítési idővel érdemes kalkulálni.


A fehér és vörös húsokat a főétkezések részeként érdemes fogyasztani, lehetőség szerint sok zöldség, saláta, savanyúság kíséretében. 1 adag = 1 tenyérnyi vagy két kisebb szelet, ami hozzávetőlegesen 100-120 grammnak felel meg. Fontos, hogy ezek mellett a belsőségek, a tojás és halételek se szoruljanak háttérbe, illetve a növényi fehérje forrásokról se feledkezzünk meg.

Tippek Mizsei Janitól a hús tárolásához

Ügyeljünk a hűtési láncra, vagyis arra, hogy a vásárlástól egészen a hazaszállításig lehetőleg 0 és 5 fok között tartsuk a hústermékeket, majd ezt követően mielőbb tegyük a hűtőszekrénybe.

• A vásárláshoz használjunk hűtőtasakot vagy préselt kartondobozt.

• Vásárlás után a lehető leggyorsabban vigyük haza, és tegyük a hűtőbe a húsokat!

• A friss hús a hűtő legalsó polcára kerüljön, mert itt van a leghidegebb (0-2 Celsius-fok).

• Ha később – két napon túl – szeretnénk felhasználni, feltétlenül tegyük a fagyasztóba.

Nézze meg Ön is, hogyan készül a marharostélyos!