A cékla a gyökérzöldségek csoportjába tartozó, gyönyörű mélylila színű és sötétzöld levelű növény, amit egészen csecsemőkortól, a hozzátáplálástól kezdve érdemes fogyasztani jótékony hatásai miatt. Az őszi-téli hónapok alatt kifejezetten érdemes napi étrendünk részévé tenni, hiszen számos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el szervezetünket. A-, B- és C-vitamin tartalma jelentős, antioxidánsai védik sejtjeinket a károsodásoktól és az öregedéstől. Káliumban gazdag, ennek köszönhetően kiváló vízhajtó. Ezen kívül nagyobb mennyiségben található meg benne a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán, a foszfor, a nátrium, a cink és a réz is. Tápanyagai támogatják a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer működését is. Kevesen tudják, hogy levele is ehető és számos étel készítéséhez fel lehet használni. Kiválthatjuk vele a mángoldot és a spenótot, a zsengébb leveleket felhasználhatjuk turmixokba és salátákba, levesekbe és frittatába is kerülhet, de akár köretet is készíthetünk belőle.


Tipp: ne csak céklasaláta formájában fogyasszuk, hanem próbáljuk ki a céklás hummuszt, készítsünk belőle sütőben sült ropogós céklachipsetvagy próbáljunk ki egy csokis-céklás süteményt.