Banner

Let's fröccs!

A megunhatatlan ital

A megunhatatlan ital


Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.


A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani.


A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt.

Fröccskódex

  1. Nagyfröccs

    Nagyfröccs

  2. Hosszúlépés

    Hosszúlépés

  3. Kisfröccs (2 dl)

    Kisfröccs (2 dl)

5 decis fröccsök

  1. Háziúr

    Háziúr

  2. Sportfröccs

    Sportfröccs

  3. Házmester

    Házmester

  4. Viceházmester

    Viceházmester

Borkoktél receptek

Text And Image Section

Szuper epres rozékoktél



A szódát és a Frittmann rosét alaposan behűtjük. Az epreket apró kockákra vágjuk, és egy magas pohárba, vagy kancsóba helyezzük. Ráöntjük az eperszörpöt, és rászórjuk a csipetnyi őrölt borsot, majd alaposan átkeverjük. Először a roséval, majd a szódával felöntjük. Jeget is tehetünk hozzá, ha szeretnénk.

Text And Image Section

Bodzaimádók koktélja


  • 1 dl Hugo White
  • 2 dl szóda
  • 5 szem szőlő félbevágva
  • 2 evőkanál bodzaszörp
  • 1 karika bio citrom
  • opcionálisan 2–3 szál menta


A Juhász Gyöngybort és a szódát alaposan behűtjük. A mentát egy magas falú pohárba vagy kancsóba tesszük, és egy kicsit átnyomkodjuk, hogy felszabadítsuk az aromáit. Pohárba tesszük a félbevágott szőlőszemeket, majd a vékony karika bio citromot is. Előbb a szörpöt, majd a Juhász Gyöngybort, végül a szódát is a pohárba töltjük. Ízlés szerint jégkockákat is adhatunk hozzá.

Text And Image Section

Pink Zin-Zin


  • 2 dl Hilltop Merlot Rosé
  • 1 dl Fröccsvíz
  • 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörp
  • friss menta
  • néhány szem friss eper és áfonya
  • jégkocka


Jól behűtjük a Kaliforniai Zinfandel Rosét és a fröccsvizet. Egy nagyobb pohárba tesszük a jeget, majd ráöntjük a 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörpöt. Apró darabokra vágjuk a friss epret, majd a pohárba tesszük az áfonyával együtt. Felöntjük a hideg Kaliforniai Zinfandel Roséval, majd a fröccsvízzel. Friss mentával díszítjük.

Text And Image Section

Bloody Marcsi


  • 2 dl hideg paradicsomlé
  • 1 dl behűtött Badacsonyi Olaszrizling
  • 2-3 csepp Worcestershire-szósz
  • só, bors ízlés szerint
  • jégkocka
  • zellerszár


Egy shaker-be jeget teszünk, majd ráöntjük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk. Kóstolás után még finomíthatunk a fűszerezésen. Ha megfelelő, akkor egy szűrőn keresztül a pohárba töltjük és zellerszárral díszítjük.

Text And Image Section

Saturday afternoon


  • 2 dl jéghideg Gellért Hill édes pezsgő
  • ¼ szelet jéghideg görögdinnye felkockázva, kimagozva
  • 3 szál friss menta lecsipkedett levele
  • jégkocka


A jégkockákat egy nagyobb boroskehelybe, vagy pohárba helyezzük, majd rátesszük a felkockázott és kimagozott görögdinnye darabokat. A mentaleveleket egy kicsit összeaprítjuk, és azt is a pohárba tesszük, majd felöntjük a hűtőből kivett, hideg Grand Budapest édes pezsgővel.

Text And Image Section

Green day


  • 2 dl jéghideg Burg Schöneck pezsgő
  • ¼ apróra vágott zellerszár
  • 5-6 vékony szelet friss kígyóuborka
  • 3 szál menta levele
  • jégkocka


Beletesszük a jeget egy nagyobb boros vagy koktélos kehelybe, rátesszük a megmosott, apróra vágott ¼ zellerszárat, majd az 5-6 szelet vékonyra karikázott kígyóuborkát, és a mentaleveleket, majd felöntjük a jól behűtött, frissen a hűtőből kivett Burg Schöneck pezsgővel.

Text And Image Section

Austrian Berries



Egy nagy boroskehelybe vagy pohárba töltjük a jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgőt. Beletesszük a megmosott málnaszemeket, majd egy evőkanalat használva, a kanál hátának a segítségével (úgy, hogy nem tesszük bele a folyadékba, hanem a kanál fejét épp csak a folyadékba érintjük) lassan a pohárba folyatjuk az 50%-os áfonyalevet, amely így a pohár aljára úszik le.

Text And Image Section

Balatoni Frozen Rosé Mimosa


  • 1 üveg Balatoni Rosé
  • fél üveg Allini Prosecco
  • cukorszirup (1:1 arányban)
  • díszítéshez rozmaring

Készítsünk cukorszirupot (egy rész víz, egy rész cukor összemelegítésével). Hűtsük le, és ízlés szerinti mennyiséget keverjünk össze belőle egy üveg hideg Balaton Kertje Rozéval.

Öntsük a keveréket jégkockatartókba és fagyasszuk le.

A jégkockákat tegyük egy arra alkalmas turmixba, készítsünk belőlük jégkását.

Töltsük félig a rozé jégkásával a pezsgőspoharat, majd öntsük fel fél üveg Proseccoval.

Díszítsük rozmaringgal.

Text And Image Section

Uborkás-bodzás Irsai Olivér Swing


  • 90 ml Frittmann Irsai Olivér
  • 45 ml Irsai Olivér Pálinka
  • 30 ml bodzaszörp
  • 5 vékony szelet uborka
  • 3 félbevágott szőlő
  • 1 szelet narancs
  • jégkocka
  • díszítéshez menta és szőlő


A hozzávalókat egy koktélshakerbe tesszük, és 10 másodpercig erőteljesen összerázzuk. A kész italt borospoharakba töltjük és mentával, szőlővel díszítjük.

Text And Image Section

Sauvignon Blanc Punch


  • 90 ml Sauvignon blanc
  • 15 ml friss grapefruit juice
  • 15 ml Bitterol
  • 8 ml cukorszirup (1:1 arányban melegítsünk össze cukrot és vizet, majd hűtsük le)
  • fél citrom vagy lime leve
  • jégkocka
  • hideg szódavíz


A hozzávalókat a szóda kivételével tegyük egy koktélshakerbe. Tegyünk bele jeget, és erőteljesen rázzuk össze kb. 10 másodpercig, hogy az egész teljesen lehűljön. Töltsük jégkockára koktélospohárba, és tegyünk hozzá hideg szódát. Keverjük át és díszítsük ízlés szerint.