A megunhatatlan ital
A megunhatatlan ital
Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.
A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani.
A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt.
Fröccskódex
Nagyfröccs
Hosszúlépés
Kisfröccs (2 dl)
5 decis fröccsök
Háziúr
Sportfröccs
Házmester
Viceházmester
Borkoktél receptek
Szuper epres rozékoktél
- 1 dl Kunsági Kékfrankos Rosé
- 2 dl szóda
- 3 szem friss eper apró kockákra vágva
- 2 evőkanál eperszörp
- 1 csipet bors apróra törve
A szódát és a Frittmann rosét alaposan behűtjük. Az epreket apró kockákra vágjuk, és egy magas pohárba, vagy kancsóba helyezzük. Ráöntjük az eperszörpöt, és rászórjuk a csipetnyi őrölt borsot, majd alaposan átkeverjük. Először a roséval, majd a szódával felöntjük. Jeget is tehetünk hozzá, ha szeretnénk.
Bodzaimádók koktélja
- 1 dl Hugo White
- 2 dl szóda
- 5 szem szőlő félbevágva
- 2 evőkanál bodzaszörp
- 1 karika bio citrom
- opcionálisan 2–3 szál menta
A Juhász Gyöngybort és a szódát alaposan behűtjük. A mentát egy magas falú pohárba vagy kancsóba tesszük, és egy kicsit átnyomkodjuk, hogy felszabadítsuk az aromáit. Pohárba tesszük a félbevágott szőlőszemeket, majd a vékony karika bio citromot is. Előbb a szörpöt, majd a Juhász Gyöngybort, végül a szódát is a pohárba töltjük. Ízlés szerint jégkockákat is adhatunk hozzá.
Pink Zin-Zin
- 2 dl Hilltop Merlot Rosé
- 1 dl Fröccsvíz
- 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörp
- friss menta
- néhány szem friss eper és áfonya
- jégkocka
Jól behűtjük a Kaliforniai Zinfandel Rosét és a fröccsvizet. Egy nagyobb pohárba tesszük a jeget, majd ráöntjük a 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörpöt. Apró darabokra vágjuk a friss epret, majd a pohárba tesszük az áfonyával együtt. Felöntjük a hideg Kaliforniai Zinfandel Roséval, majd a fröccsvízzel. Friss mentával díszítjük.
Bloody Marcsi
- 2 dl hideg paradicsomlé
- 1 dl behűtött Badacsonyi Olaszrizling
- 2-3 csepp Worcestershire-szósz
- só, bors ízlés szerint
- jégkocka
- zellerszár
Egy shaker-be jeget teszünk, majd ráöntjük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk. Kóstolás után még finomíthatunk a fűszerezésen. Ha megfelelő, akkor egy szűrőn keresztül a pohárba töltjük és zellerszárral díszítjük.
Saturday afternoon
- 2 dl jéghideg Gellért Hill édes pezsgő
- ¼ szelet jéghideg görögdinnye felkockázva, kimagozva
- 3 szál friss menta lecsipkedett levele
- jégkocka
A jégkockákat egy nagyobb boroskehelybe, vagy pohárba helyezzük, majd rátesszük a felkockázott és kimagozott görögdinnye darabokat. A mentaleveleket egy kicsit összeaprítjuk, és azt is a pohárba tesszük, majd felöntjük a hűtőből kivett, hideg Grand Budapest édes pezsgővel.
Green day
- 2 dl jéghideg Burg Schöneck pezsgő
- ¼ apróra vágott zellerszár
- 5-6 vékony szelet friss kígyóuborka
- 3 szál menta levele
- jégkocka
Beletesszük a jeget egy nagyobb boros vagy koktélos kehelybe, rátesszük a megmosott, apróra vágott ¼ zellerszárat, majd az 5-6 szelet vékonyra karikázott kígyóuborkát, és a mentaleveleket, majd felöntjük a jól behűtött, frissen a hűtőből kivett Burg Schöneck pezsgővel.
Austrian Berries
- 2 dl jéghideg Arvenus édes pezsgő
- 3 cl 50%-os áfonyalé
- egy marék friss málna
- menta a díszítéshez
Egy nagy boroskehelybe vagy pohárba töltjük a jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgőt. Beletesszük a megmosott málnaszemeket, majd egy evőkanalat használva, a kanál hátának a segítségével (úgy, hogy nem tesszük bele a folyadékba, hanem a kanál fejét épp csak a folyadékba érintjük) lassan a pohárba folyatjuk az 50%-os áfonyalevet, amely így a pohár aljára úszik le.
Balatoni Frozen Rosé Mimosa
- 1 üveg Balatoni Rosé
- fél üveg Allini Prosecco
- cukorszirup (1:1 arányban)
- díszítéshez rozmaring
Készítsünk cukorszirupot (egy rész víz, egy rész cukor összemelegítésével). Hűtsük le, és ízlés szerinti mennyiséget keverjünk össze belőle egy üveg hideg Balaton Kertje Rozéval.
Öntsük a keveréket jégkockatartókba és fagyasszuk le.
A jégkockákat tegyük egy arra alkalmas turmixba, készítsünk belőlük jégkását.
Töltsük félig a rozé jégkásával a pezsgőspoharat, majd öntsük fel fél üveg Proseccoval.
Díszítsük rozmaringgal.
Uborkás-bodzás Irsai Olivér Swing
- 90 ml Frittmann Irsai Olivér
- 45 ml Irsai Olivér Pálinka
- 30 ml bodzaszörp
- 5 vékony szelet uborka
- 3 félbevágott szőlő
- 1 szelet narancs
- jégkocka
- díszítéshez menta és szőlő
A hozzávalókat egy koktélshakerbe tesszük, és 10 másodpercig erőteljesen összerázzuk. A kész italt borospoharakba töltjük és mentával, szőlővel díszítjük.
Sauvignon Blanc Punch
- 90 ml Sauvignon blanc
- 15 ml friss grapefruit juice
- 15 ml Bitterol
- 8 ml cukorszirup (1:1 arányban melegítsünk össze cukrot és vizet, majd hűtsük le)
- fél citrom vagy lime leve
- jégkocka
- hideg szódavíz
A hozzávalókat a szóda kivételével tegyük egy koktélshakerbe. Tegyünk bele jeget, és erőteljesen rázzuk össze kb. 10 másodpercig, hogy az egész teljesen lehűljön. Töltsük jégkockára koktélospohárba, és tegyünk hozzá hideg szódát. Keverjük át és díszítsük ízlés szerint.